Rok 2009 je Medzinárodným rokom astronómie

31.12.2008 Celý región

Vysoké Tatry 31. decembra (TASR) - V roku 2009 uplynie 400 rokov od chvíle, kedy Galileo Galilei po prvýkrát zamieril ďalekohľad na Slnko, Mesiac, Venušu, Jupiter a jeho mesiace.
Z iniciatívy profesionálnych astronómov združených v Medzinárodnej astronomickej únii (IAU) a s podporou svetovej organizácie UNESCO je preto rok 2009 Medzinárodným rokom astronómie (IYA) s cieľom priblížiť vesmír čo najširšiemu okruhu obyvateľov Zeme.
\"Do prípravy IYA sa zapojilo 135 štátov vrátane Slovenska. Podujatia a aktivity na celosvetovej, národnej, regionálnej a miestnej úrovni budú prebiehať počas celého roka. Koordinovať ich bude sekretariát IYA v Garchingu. Záujemcovia nájdu podrobnejšie informácie na celosvetovej webovej stránke www.astronomy2009.org a slovenskej webovej stránke www.astronomia2009.vesmir.sk, \" povedal pre TASR predseda slovenského koordinačného výboru IYA Drahomír Chochol z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) vo Vysokých Tatrách. Doktor Chochol bude zastupovať Slovensko aj na oficiálnom otvorení Medzinárodného roku astronómie v Paríži 15. a 16. januára 2009. Spolu s ním pocestuje do Francúzska študent gymnázia vo Fiľakove Ľubomír Urbančok. Otváracie ceremoniály prebehnú v januári a februári aj v jednotlivých zúčastnených krajinách. Na Slovensku to bude 15. januára na Novoročnom koncerte SAV v Košiciach.
Hlavnými aktivitami IYA bude 11 celosvetových kľúčových projektov. Jedným z nich bude \"100 hodín astronómie\", ktorý sa uskutoční od 2. do 5. apríla so širokou škálou popularizačných akcií, s dôrazom na priame pozorovania astronomických objektov ďalekohľadom. Cieľom projektu \"Tmavá obloha\" bude upozorniť na nebezpečenstvo svetelného znečisťovania nočnej oblohy, čo zabraňuje pozorovaniu astronomických objektov v mestách.
Počas roka 2009 poskytne obloha niekoľko zaujímavých javov, medzi nimi najdlhšie zatmenie Slnka v 21. storočí, ktoré nastane 22. júla a bude trvať šesť minút a 39 sekúnd. V polovici novembra sa očakáva silný meteorický roj Leoníd s frekvenciou 500 meteorov za hodinu.
\"Množstvo popularizačných aktivít pripravujú počas Medzinárodného roka astronómie jednotlivé hvezdárne, planetáriá a pozorovateľne. Budú príležitosťou, aby sme si uvedomili svoje miesto vo vesmíre a stali sa aktívnymi pozorovateľmi vesmírnych objektov a javov, \" dodal šéf koordinačného výboru IYA.
 

Vyberte región